Iraans koken
Elke streek heeft zijn specialiteiten en dat zorgt voor afwisseling. Het nationale gerecht is Chelow kebab, kebab van lam met gestoomde rijst en een tomaat. Fesenjun is een zoetzure re stoofpot met granaatappelsap, walnoten en kip. Voor vegetariërs is er Mirza qasemi, in de oven geroosterde op houtskool geroosterde aubergine met tomaten, knoflook, kurkuma, eieren en boter of olie. Of wat dacht je van Kuku Sabzi, een kruidenomelet met peterselie, kurkuma, koriander, dille, rucola, walnoten en bosuitjes.
Lekkere soepen zijn Abgoosht, met stukken lamsvlees en groenten, en Aash, met granen, groenten, kruiden, en soms vlees.
Brood, wordt vooral ’s morgens gegeten, samen met een soort fetakaas, komkommer, tomaten en verse kruiden.
Rijst is de basis van elke maaltijd. Iraanse vrouwen koken de rijst gedurende een korte periode en laten die daarna een uur stomen op een laag vuur. Op de bodem van de kookpot leggen ze een mengsel van saffraan, ei en yoghurt of een laagje aardappelen, dat een harde korst vormt.
De populairste drank is dugh, zuurzoete yoghurt die is aangelengd met water en kruiden. Heel gezond en dorstlessend als het warm is. In Iran vind je ook ijsjes en lekkere chocolade.
Er bestaan verschillende soorten bier, uiteraard zonder alcohol. Het zijn voornamelijk zoete fruitbieren. Coca cola is overal te koop, soms ook in de zero of light versie.
Er is een wereld van verschil tussen thuis en op restaurant eten. Thuis eet je heel uitgebreid, in de restaurants is de menukaart beperkt. Iraniërs eten op restaurant bij voorkeur vlees van de barbecue: kebab op basis van lam, rund of kip. Voor de afwisseling is er pizza of een hamburger. De markten hebben een ruim aanbod van groenten, maar die krijg je niet op je bord.
Als Iraniërs op restaurant gaan, dan zijn ze meestal snel weer weg. Dat is niet zo in de tuinrestaurants, waar je urenlang kunt vertoeven. Tuinrestaurants liggen buiten de stad, meestal naast een rivier en in de gezonde lucht. Er wordt muziek gespeeld en er is ambiance. Veel families brengen er hun vrije vrijdag door. Reizigers komen er niet, maar het is wel een aanrader. Je eet er tussen de lokale mensen in de natuur, in een heel gezellige sfeer. Vraag in het hotel of ze een goed tuinrestaurant kennen en geef dat adres vervolgens aan de chauffeur. Tuinrestaurants vind je vooral in de grotere steden, zoals Teheran en Shiraz.
Uiteraard kan Leila ook bij u thuis voor vrienden of familie komen koken.
Prijs | |
Workshop Iraans koken - privé | € 40,00 |
Workshop Iraans koken - groep | afhankelijk van grootte groep (vanaf € 30,00 per persoon) |
Tijdens een reis door Iran, eten we uiteraard niet enkel op restaurant, maar proeven we ook de lekkere Iraanse keuken bij mensen thuis.
Bij Rahele en Raziye (Shiraz)
Kruiden kufte
Vlees- en groenten pirashki
Halva shirazi met saffraan
Aardappel kotelet
Ash resht (maaltijdsoep)
Workshop Iraans koken bij Leila thuis
The image gallery is empty.